Fiszki
Białka
Test w formie fiszek Białka - podział, budowa i właściwości. Rola białek i występowanie w żywności :)
Ilość pytań: 13
Rozwiązywany: 21720 razy
Zaznacz pierwiastki chemiczne budujące białka.
azot
siarka
magnez
węgiel
fosfor
cynk
wodór
tlen
azot
siarka
węgiel
wodór
tlen
Z czego zbudowane są białka?
z nici RNA
z reszt aminokwasowych
z nici DNA
z fosfolipidów
Podane niżej aminokwasy do jakiej grupy aminokwasów są zaliczane?
- lizyna
- metionina
- walina
aminokwasy egzogenne
aminokwasy endogenne
Jaką nazwę noszą wiązania, które budują białko?
wiązania peptydowe
Połącz w pary białko z jego funkcją.
hemoglobna
transport tlenu
fibrynogen
krzepnięcie krwi
keratyna
budulec włosów i paznokci
Za trawienie czego jest odpowiedzialna pepsyna?
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Większe dobowe zapotrzebowanie na białka mają kobiety.
2. Budowę białek opisał Linus Carl Pauling.
3. Białka to związki, które posiadają więcej niż 100 reszt aminokwasowych.
1. Budowę białek opisał Linus Carl Pauling.
2. Białka to związki, które posiadają więcej niż 100 reszt aminokwasowych.
Ile struktur rzędowych białek wyróżniamy?
Denaturacja białka jest procesem:
nieodwracalnym
odwracalnym
Jaką część ludzkiego organizmu stanowią białka?
około 30%
około 20%
około 10%
około 5%
Ile występuje podstawowych aminokwasów białkowych?
Zaznacz białka proste:
globuliny
albuminy
chromoproteiny
lipidoproteiny
prolaminy
glikoproteiny
nukleoproteiny
globuliny
albuminy
prolaminy
Zaznacz białka pełnowartościowe:
żelatyna
białko jaja kurzego
białko sojowe
białko mleka
białko jaja kurzego
białko mleka