Fiszki

T.12: Technik hotelarstwa

Test w formie fiszek Test kompetencji zawodowych. Kwalifikacja T12, Oznaczenie arkusza: T.12 - X-18.01
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 11240 razy
Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych wskaż, ile powinna wynosić minimalna powierzchnia pokoju 3-osobowego w hotelu 3*.
18m2
12m2
14m2
16m2
16m2
Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za wynajęcie sali konferencyjnej wyniosła 800,00 zł?
616,00 zł
984,00 zł
650,41 zł
949,59 zł
650,41 zł
Który zestaw naczyń i sztućców należy przygotować na nakrycie do śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż.
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo.
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką.
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem.
Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż.
Na podłodze w hallu recepcyjnym znajdują się czarne smugi z obcasów. Który środek należy zastosować, aby je usunąć?
zimną wodę
rozcieńczony spirytus
roztwór szamponu
benzynę ekstrakcyjną
benzynę ekstrakcyjną
Kto ponosi odpowiedzialność w przypadku stwierdzenia braku ręczników kąpielowych w magazynie?
pokojowa lotna
inspektor pięter
magazynier bielizny
kierownik recepcji
magazynier bielizny
Które służby hotelowe utrzymują czystość i estetyczny wygląd części ogólnodostępnej dla gości?
parterowe
recepcji
pralnicze
pięter
pięter
Jaka jest optymalna temperatura przechowywania jaj, aby zachowały one świeżość przez 28 dni?
od 0°C do +5°C
od +6°C do +10°C
d - 5°C do - 2°C
od - 2°C do 0°C
od 0°C do +5°C
Którą z wymienionych grup podawania śniadań zaleca się zastosować dla grup turystycznych?
serwis a la carte, wstawki śniadaniowe
serwis table d'hóte, zestawy śniadaniowe
serwis table d'hóte, serwis bankietowy
serwis a la carte, serwis a'part
serwis table d'hóte, zestawy śniadaniowe
W potwierdzeniu rezerwacji sali konferencyjnej należy określić między innymi:
termin rezerwacji sali i obywatelstwo uczestników
nazwę sali i nazwisko szkoleniowca
godziny rezerwacji sali i formę płatności
wyposażenie sali i liczbę osób obsługujących konferencję
godziny rezerwacji sali i formę płatności
Który element bielizny stołowej chroni blaty stołów przed zarysowaniem, wyrównuje nierówności na ich łączeniach oraz tłumi odgłosy stawianej zastawy?
molton
napperon
laufer
obrus
molton
Przyjmując zamówienie na budzenie, należy ustalić z gościem hotelowym:
cenę usługi
powód realizacji usługi
formę płatności za usługę
godzinę usługi
godzinę usługi
Którą czynność należy wykonać jako pierwszą podczas sprzątania jednostki mieszkalnej?
odkurzyć wykładzinę
otworzyć okno
wyrzucić śmieci
pościelić łóżko
otworzyć okno
Wskaż sposób podania śniadania do pokoju dla dwóch osób:
na tacy
na talerzu
na paterze
na półmisku
na tacy
Wskaż wartość odszkodowania, którą powinien wypłacić hotel gościowi, jeżeli podczas pobytu został skradziony z jego jednostki mieszkalnej aparat fotograficzny o wartości 2 500 zł, a koszt doby hotelowej za ten pokój wynosi 140 zł.
7 000 zł
2 500 zł
14 000 zł
5 000 zł
2 500 zł
Który rysunek przedstawia nóż do krojenia wędlin wykładany na bufecie śniadaniowym?
C
B
A
D
A
Która grupa elementów stanowi skład pełnego węzła sanitarnego w hotelowej jednostce mieszkalnej?
umywalka, natrysk, bidet i wc
umywalka, natrysk i wc
umywalka, wanna z natryskiem, bidet i wc
umywalka, wanna z natryskiem i wc
umywalka, wanna z natryskiem i wc
Na nakrycie na śniadanie kontynentalne, dla każdego gościa, oprócz talerzyka śniadaniowego z serwetką, należy przygotować:
menaż, filiżankę i łyżeczkę
kieliszek na jajko, filiżankę i łyżeczkę
nóż zakąskowy, filiżankę z podstawką i łyżeczkę
nóż zakąskowy, widelec zakąskowy
nóż zakąskowy, filiżankę z podstawką i łyżeczkę
Przedstawiony na rysunku zestaw zawiera produkty typowe dla śniadania:
wiedeńskiego
angielskiego
myśliwskiego
kontynentalnego
angielskiego
Do której grupy usług hotelarskich należą usługi fryzjerskie?
towarzyszących
podstawowych
fakultatywnych
komplementarnych
towarzyszących
Które urządzenie gastronomiczne przedstawiono na rysunku?
warnik
grill
bemar
opiekacz
bemar

Powiązane tematy

#technikhotelarstwa #t12

Inne tryby