Strona 1

Odżywianie 1

Pytanie 1
Wszystkie składniki odżywcze dzielimy na:
regulowane, budujące, energetyzujące
makroskładniki, mikroskładniki
reglujące, budulcowe, energetyczne
pełnowartościowe, niepełnowartościowe
Pytanie 2
Sole mineralne są składnikiem:
regulującym i budulcowym
regulującym
budulcowym
energetycznym
Pytanie 3
Obniżenie płodności powoduje niedobór witaminy:
A
C
żadna z wymienionych
D
K
Pytanie 4
Enzymy trawienne trawiące białko to:
chymotrypsyna
amylaza ślinowa
pepsyna
lipaza trzustkowa
trypsyna
Pytanie 5
Dzienne zapotrzebowanie młodzieży na cukry jest wysokie i wynosi ok. 400 g. Natomiast w organizmie człowieka cukry stanowią zaledwie 1% masy ciała. W ynika stad, że:
cukry w pierwszej kolejności wykorzystywane są do produkcji energii
nadmiar cukrów jest usuwany z moczem
cukry ulegają przemianie w witaminy
nadmiar cukru jest usuwany z kałem
Pytanie 6
Zaznacz zestaw, który zawiera tylko enzymy trawienne:
lipaza, chymotrypsyna, żółć, pepsyna
insulina, amylaza ślinowa, lipaza, witamina
walina, proteaza, kalcytonina, kortykosteroidy
amylaza, lipaza, trypsyna, pepsyna
Pytanie 7
Dur brzuszny jest spowodowany:
nieodpowiednią higieną osobistą i otoczenia
powodują go wirusy
powodują go grźne bakterie
Pytanie 8
Typy żółtaczki zakaźnej to:
Typ niegroźna dla życia i typ śmiertelna
Typ uleczalna i typ nieuleczalna
Typ A i typ B

Powiązane tematy