Fiszki

Składniki pokarmowe

Test w formie fiszek substancje odżywcze, witaminy, sole mineralne, woda
Ilość pytań: 12 Rozwiązywany: 15900 razy
Aminokwasy, które nie mogą być wytworzone w organizmie człowieka, to aminokwasy:
budulcowe
niepełnowartościowe
egzogenne
pełnowartościowe
egzogenne
Związkami wysokoenergetycznymi inaczej nazywamy:
węglowodany
kalorie
białka
tłuszcze
tłuszcze
Cukrem prostym jest:
glikogen
glukoza
skrobia
celuloza
glukoza
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
A,D3,E,K
H,PP,K,B9
B6,B9,B12,B11
B12,D3,E,C
A,D3,E,K
Niedobór witaminy A powoduje (2odp.):
choroby skóry
niedokrwistość
kłopoty z pamięcią
kurzą ślepotę
choroby skóry
kurzą ślepotę
Składnikami kości i zębów są (2 odp.):
fosfor
wapń
żelazo
magnez
fosfor
wapń
Sole mineralne, występujące w dużej ilości, to:
makroelementy
mikroelementy
makroelementy
Witamina C:
bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych
pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych
wszystkie odpowiedzi są poprawne
zwiększa odporność
zwiększa odporność
Jaki procent masy ciała człowieka dorosłego stanowi woda?
ok. 80%
ok. 70%
ok. 60%
ok. 50%
ok. 60%
Żródłem błonnika pokarmowego są:
produkty pochodzenia zwierzęcego
owoce, warzywa, ziarna zbóż
ryby
przetwory mleczne
owoce, warzywa, ziarna zbóż
Najniższy poziom piramidy zdrowego żywienia stanowią:
warzywa i owoce
słodycze
pełnoziarniste produkty zbożowe
ryby, jaja, drób
pełnoziarniste produkty zbożowe
Osoby, które w swojej diecie nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego, to:
fruterianie
weganie
wegetarianie
roślinożercy
weganie