Fiszki
Białka
Test w formie fiszek Białka - podział, budowa i właściwości. Rola białek i występowanie w żywności :)
Ilość pytań: 13
Rozwiązywany: 21513 razy
Zaznacz pierwiastki chemiczne budujące białka.
cynk
siarka
magnez
fosfor
azot
wodór
tlen
węgiel
siarka
azot
wodór
tlen
węgiel
Z czego zbudowane są białka?
z fosfolipidów
z nici DNA
z nici RNA
z reszt aminokwasowych
Podane niżej aminokwasy do jakiej grupy aminokwasów są zaliczane?
- lizyna
- metionina
- walina
aminokwasy egzogenne
aminokwasy endogenne
Jaką nazwę noszą wiązania, które budują białko?
wiązania peptydowe
Połącz w pary białko z jego funkcją.
hemoglobna
transport tlenu
fibrynogen
krzepnięcie krwi
keratyna
budulec włosów i paznokci
Za trawienie czego jest odpowiedzialna pepsyna?
Zaznacz zdania prawdziwe.
1. Większe dobowe zapotrzebowanie na białka mają kobiety.
2. Budowę białek opisał Linus Carl Pauling.
3. Białka to związki, które posiadają więcej niż 100 reszt aminokwasowych.
1. Budowę białek opisał Linus Carl Pauling.
2. Białka to związki, które posiadają więcej niż 100 reszt aminokwasowych.
Ile struktur rzędowych białek wyróżniamy?
Denaturacja białka jest procesem:
nieodwracalnym
odwracalnym
Jaką część ludzkiego organizmu stanowią białka?
około 30%
około 20%
około 10%
około 5%
Ile występuje podstawowych aminokwasów białkowych?
Zaznacz białka proste:
glikoproteiny
albuminy
chromoproteiny
prolaminy
globuliny
nukleoproteiny
lipidoproteiny
albuminy
prolaminy
globuliny
Zaznacz białka pełnowartościowe:
żelatyna
białko mleka
białko sojowe
białko jaja kurzego
białko mleka
białko jaja kurzego