Fiszki

Odżywianie człowieka

Test w formie fiszek Test składający się z pytań z zakresu podstawowego i rozszerzonego
Ilość pytań: 15 Rozwiązywany: 3002 razy
Węglowodany są pobierane przez dorosłych ludzi głównie w postaci:
Laktozy i glikogenu
Skrobi i celulozy
Sacharozy i fruktozy
Glukozy i fruktozy
Skrobi i celulozy
Który zestaw pokarmów zawiera wyłącznie pełnowartościowe białka?
Mięso ssaków i kukurydza
Jaja i mięso ptaków
Ryż i mięso ryb
Mleko i pszenica
Jaja i mięso ptaków
Najzdrowszym sposobem na pozbycie się nadwagi jest:
Ograniczenie ilości spożywanych pokarmów do poziomu pokrywającego dzienne zapotrzebowanie na energię
Ograniczenie kaloryczności posiłków poniżej dziennego zapotrzebowania na energię
Przyjmowanie pokarmów wyłącznie pochodzenia roślinnego
Wyeliminowanie z posiłków tłuszczów roślinnych i zwierzęcych
Ograniczenie kaloryczności posiłków poniżej dziennego zapotrzebowania na energię
Które z wymienionych funkcji nie pełnią białka w większości komórek człowieka?
Mogą być źródłem energii
Są budulcem błon komórkowych
Stanowią materiał zapasowy
Pełnią funkcje regulatorowe
Stanowią materiał zapasowy
Kwasy tłuszczowe nienasycone hamują syntezę cholesterolu a kwasy tłuszczowe nasycone pobudzają ją. Która z podanych niżej informacji jest w związku z tym nieprawdziwa?
Masło w diecie zwiększa ryzyko powstania miażdżycy tętnic
Tran w diecie zwiększa ilość cholesterolu we krwi
Margaryna w diecie zmniejsza ryzyko powstania zawału serca
Olej rzepakowy nie zwiększa ilości cholesterolu we krwi
Tran w diecie zwiększa ilość cholesterolu we krwi
Zawartość glukozy we krwi zdrowego człowieka między posiłkami wynosi:
100-140 mg/dl
140-180 mg/dl
60-100 mg/dl
20-60 mg/dl
60-100 mg/dl
Obecność lipidów w pokarmie ułatwia wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych. Są to cztery następujące witaminy:
A, D, E, K
Wymienione niżej potrawy i produkty żywnościowe podziel w zależności od dostarczania największej ilości cukrów:
karp gotowany
fasola
kasza gryczana
mleko pełne
boczek wędzony
marchew
jajka
margaryna
kasza gryczana
marchew
Wymienione niżej potrawy i produkty żywnościowe podziel w zależności od dostarczania największej ilości tłuszczów:
marchew
kasza gryczana
margaryna
boczek wędzony
fasola
mleko pełne
jajka
karp gotowany
margaryna
boczek wędzony
Wymienione niżej potrawy i produkty żywnościowe podziel w zależności od dostarczania największej ilości białek:
kasza gryczana
margaryna
karp gotowany
jajka
marchew
mleko pełne
fasola
boczek wędzony
karp gotowany
jajka
mleko pełne
fasola
Pokarm człowieka musi zawierać m.in cukrowce, białka i tłuszcze. Podaj dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na cukrowce (w gramach [g] na 1 kg masy ciała):
5-6 g
Pokarm człowieka musi zawierać m.in cukrowce, białka i tłuszcze. Podaj dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na białka(w gramach [g] na 1 kg masy ciała):
1 g
Pokarm człowieka musi zawierać m.in cukrowce, białka i tłuszcze. Podaj dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na tłuszcze(w gramach [g] na 1 kg masy ciała):
1 g
Spośród wymienionych niżej ludzi wybierz sześć osób, które powinny spożywać podwyższoną ilość tłuszczów:
Wioślarz
Maratończyk
Tragarz
Judoka
Dentysta
Mieszkaniec Arktyki
Mieszkaniec Madagaskaru
Sprinter
Mieszkaniec Nowej Gwinei
Nauczyciel
Wioślarz
Maratończyk
Tragarz
Judoka
Mieszkaniec Arktyki
Sprinter
Białka, cukrowce i tłuszcze uszereguj według ilości energii, jakiej dostarczają w ciągu doby przeciętnemu człowiekowi, zaczynając od tego związku, który dostarcza najwięcej energii.
Cukrowce, tłuszcze, białka

Powiązane tematy

Inne tryby