Fiszki

Odżywianie człowieka

Test w formie fiszek Test składający się z pytań z zakresu podstawowego i rozszerzonego
Ilość pytań: 15 Rozwiązywany: 3002 razy
Węglowodany są pobierane przez dorosłych ludzi głównie w postaci:
Laktozy i glikogenu
Sacharozy i fruktozy
Glukozy i fruktozy
Skrobi i celulozy
Skrobi i celulozy
Który zestaw pokarmów zawiera wyłącznie pełnowartościowe białka?
Mleko i pszenica
Jaja i mięso ptaków
Mięso ssaków i kukurydza
Ryż i mięso ryb
Jaja i mięso ptaków
Najzdrowszym sposobem na pozbycie się nadwagi jest:
Ograniczenie kaloryczności posiłków poniżej dziennego zapotrzebowania na energię
Wyeliminowanie z posiłków tłuszczów roślinnych i zwierzęcych
Ograniczenie ilości spożywanych pokarmów do poziomu pokrywającego dzienne zapotrzebowanie na energię
Przyjmowanie pokarmów wyłącznie pochodzenia roślinnego
Ograniczenie kaloryczności posiłków poniżej dziennego zapotrzebowania na energię
Które z wymienionych funkcji nie pełnią białka w większości komórek człowieka?
Są budulcem błon komórkowych
Mogą być źródłem energii
Pełnią funkcje regulatorowe
Stanowią materiał zapasowy
Stanowią materiał zapasowy
Kwasy tłuszczowe nienasycone hamują syntezę cholesterolu a kwasy tłuszczowe nasycone pobudzają ją. Która z podanych niżej informacji jest w związku z tym nieprawdziwa?
Olej rzepakowy nie zwiększa ilości cholesterolu we krwi
Margaryna w diecie zmniejsza ryzyko powstania zawału serca
Masło w diecie zwiększa ryzyko powstania miażdżycy tętnic
Tran w diecie zwiększa ilość cholesterolu we krwi
Tran w diecie zwiększa ilość cholesterolu we krwi
Zawartość glukozy we krwi zdrowego człowieka między posiłkami wynosi:
20-60 mg/dl
60-100 mg/dl
140-180 mg/dl
100-140 mg/dl
60-100 mg/dl
Obecność lipidów w pokarmie ułatwia wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych. Są to cztery następujące witaminy:
A, D, E, K
Wymienione niżej potrawy i produkty żywnościowe podziel w zależności od dostarczania największej ilości cukrów:
mleko pełne
fasola
karp gotowany
boczek wędzony
marchew
jajka
margaryna
kasza gryczana
marchew
kasza gryczana
Wymienione niżej potrawy i produkty żywnościowe podziel w zależności od dostarczania największej ilości tłuszczów:
marchew
mleko pełne
kasza gryczana
jajka
fasola
boczek wędzony
margaryna
karp gotowany
boczek wędzony
margaryna
Wymienione niżej potrawy i produkty żywnościowe podziel w zależności od dostarczania największej ilości białek:
fasola
jajka
margaryna
karp gotowany
mleko pełne
marchew
kasza gryczana
boczek wędzony
fasola
jajka
karp gotowany
mleko pełne
Pokarm człowieka musi zawierać m.in cukrowce, białka i tłuszcze. Podaj dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na cukrowce (w gramach [g] na 1 kg masy ciała):
5-6 g
Pokarm człowieka musi zawierać m.in cukrowce, białka i tłuszcze. Podaj dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na białka(w gramach [g] na 1 kg masy ciała):
1 g
Pokarm człowieka musi zawierać m.in cukrowce, białka i tłuszcze. Podaj dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na tłuszcze(w gramach [g] na 1 kg masy ciała):
1 g
Spośród wymienionych niżej ludzi wybierz sześć osób, które powinny spożywać podwyższoną ilość tłuszczów:
Mieszkaniec Nowej Gwinei
Wioślarz
Tragarz
Dentysta
Sprinter
Judoka
Mieszkaniec Arktyki
Maratończyk
Nauczyciel
Mieszkaniec Madagaskaru
Wioślarz
Tragarz
Sprinter
Judoka
Mieszkaniec Arktyki
Maratończyk
Białka, cukrowce i tłuszcze uszereguj według ilości energii, jakiej dostarczają w ciągu doby przeciętnemu człowiekowi, zaczynając od tego związku, który dostarcza najwięcej energii.
Cukrowce, tłuszcze, białka

Powiązane tematy

Inne tryby