Fiszki

Odżywianie 1

Test w formie fiszek Wyczerpujące kompendium wiedzy o odżywianiu na poziomie gimnazjum
Ilość pytań: 25 Rozwiązywany: 4577 razy
Wszystkie składniki odżywcze dzielimy na:
makroskładniki, mikroskładniki
pełnowartościowe, niepełnowartościowe
reglujące, budulcowe, energetyczne
regulowane, budujące, energetyzujące
reglujące, budulcowe, energetyczne
Sole mineralne są składnikiem:
budulcowym
regulującym
energetycznym
regulującym i budulcowym
regulującym i budulcowym
Obniżenie płodności powoduje niedobór witaminy:
D
K
C
A
żadna z wymienionych
żadna z wymienionych
Enzymy trawienne trawiące białko to:
amylaza ślinowa
chymotrypsyna
lipaza trzustkowa
trypsyna
pepsyna
chymotrypsyna
trypsyna
pepsyna
Dzienne zapotrzebowanie młodzieży na cukry jest wysokie i wynosi ok. 400 g. Natomiast w organizmie człowieka cukry stanowią zaledwie 1% masy ciała. W ynika stad, że:
nadmiar cukru jest usuwany z kałem
cukry w pierwszej kolejności wykorzystywane są do produkcji energii
cukry ulegają przemianie w witaminy
nadmiar cukrów jest usuwany z moczem
cukry w pierwszej kolejności wykorzystywane są do produkcji energii
Zaznacz zestaw, który zawiera tylko enzymy trawienne:
walina, proteaza, kalcytonina, kortykosteroidy
amylaza, lipaza, trypsyna, pepsyna
insulina, amylaza ślinowa, lipaza, witamina
lipaza, chymotrypsyna, żółć, pepsyna
amylaza, lipaza, trypsyna, pepsyna
Dur brzuszny jest spowodowany:
powodują go wirusy
powodują go grźne bakterie
nieodpowiednią higieną osobistą i otoczenia
nieodpowiednią higieną osobistą i otoczenia
Typy żółtaczki zakaźnej to:
Typ niegroźna dla życia i typ śmiertelna
Typ A i typ B
Typ uleczalna i typ nieuleczalna
Typ A i typ B
Niedobór jakiej soli mineralnej powoduje zaburzenia krzepnięcia krwi, osłabienie i utratę zębów?
fosfor
wapń
żelazo
magnez
żelazo
Jakie produkty wewnatrzkomórkowej przemiany cukrów są usuwane z organizmu?
mocznik
glikogen
woda
dwutlenek węgla
glukoza
glicerol
woda
dwutlenek węgla
Są ważnym składnikiem budulcowym i regulującym. Dostarczają organizmowi niezbędnych pierwiastków chemicznych. Występują min. w płynach ciała. Ich stały poziom jest konieczny do zachowania homeostazy.
Opis dotyczy:
witamin
tłuszczy
soli mineralnych
białek
węglowodanów
soli mineralnych
Wzór zębowy człowieka to:
3221
2123
2132
2133
2123
Żółć to:
hormon regulujący pracę wątroby
enzym trawiennyodpowiedzialny za trawienie tłuszczy
wydzielina wątroby rozbijająca tłuszcze na małe kropelki
wydzielina nerek rozbijająca tłuszcze na małe kropelki
wydzielina wątroby rozbijająca tłuszcze na małe kropelki
Czy w uzębieniu mlecznym wystepują zęby przedtrzonowe?
tak
nie
nie
Jak nazywa się choroba spowodowana nadmiernym spożywaniem witamin?
nadwitaminowość
maksiwitaminoza
hiperwitaminoza
megawitaminoza
hiperwitaminoza
Zespół procesów chemicznych i mechanicznych, którym zostaje poddany pokarm w przewodzie pokarmowym to:
jedzenie
przeżuwanie
odżywianie
trawienie
trawienie
Niedobór witaminy PP powoduje
pelagrę
chorbę Gravesa- Basedowa
szkorbut
krzywicę
pelagrę
Która witamina reguluje stężenie wapnia we krwi?
K
A
D
B12
D
Jakiemu narzadowi układu pokarmowego towarzyszy pęcherzyk żółciowy?
dwunastnicy
nerce
wątrobie
żołądkowi
wątrobie
Język jest zbudowany z:
mięśnia poprzecznie prążkowanego
mięśnia gładkiego
tkanki łącznej
mięśnia poprzecznie prążkowanego
Wyrostek robaczkowy to zakończenie:
jelita cienkiego
jelita grubego
jelita grubego
Zębina to najbardziej zewnętrzna warstwa zęba.
fałsz
prawda
fałsz
Czy kosmki jelitowe mają naczynia włosowate?
tak
nie
tak
Jaki pasożyt wywołuje trychillozę?
paciorkowiec
ameba
włosień kręty
salmonella
kleszcz
włosień kręty
Powstawaniu próchnicy, oprócz barku higieny jamy ustnej , sprzyja niedobór:
fluoru
jodu
potasu
żelaza
fluoru

Powiązane tematy

Inne tryby