Fiszki

Cukry, tłuszcze, białka, aminokwasy i kwasy nukleinowe

Test w formie fiszek Sprawdź co wiesz o cukrach, tłuszczach, białkach, aminokwasach i kwasach nukleinowych. Materiały z liceum.
Ilość pytań: 12 Rozwiązywany: 17720 razy
Budulec ściany komórkowej większości grzybów oraz pancerza stawonogów, gąbek i mięczaków.
wosk
pektyna
skrobia
chityna
chityna
Podstawowa jednostka strukturalna i funkcjonalna organizmów żywych
atom
organ
komórka
komórka
Glukoza galaktoza to:
sacharoza
maltoza
laktoza
laktoza
Naturalnie występująca sacharoza składa się z:
reszty galaktozowej i reszty fruktozowej
reszty glukozowej i reszty glukozowej
reszty glukozowej i fruktozowej
reszty fruktozowej i reszty frktozowej
reszty glukozowej i fruktozowej
Podstawowymi jednostkami struktury białek są:
woski
sterydy
aminokwasy
kwasy nukleinowe
aminokwasy
Zaznacz cechy charakterystyczne dla DNA:
występuje w postaci łańcucha jednoniciowego
zbudowany jest nukleotydów
składa się z dwóch nici polinukletydowych ustawionych naprzeciwko siebie i śrubowo zwiniętych wokół wspólnej osi
zasady azotowe są ułożone komplementarnie
zbudowany jest nukleotydów
składa się z dwóch nici polinukletydowych ustawionych naprzeciwko siebie i śrubowo zwiniętych wokół wspólnej osi
zasady azotowe są ułożone komplementarnie
Denaturacja białka to:
proces rozpadu białka na gr karboksylową i aminową
proces ścięcia białka, po którym zachowuje ono tylko strukturę I i II rzędową
proces ścięcia białka, po którym zachowuje ono tylko strukturę I i II rzędową
Związki o różnej budowie, których cechą jest wyraźny charakter hydrofobowy to:
cukry
aminokwasy
białka
tłuszcze
tłuszcze
Podstawowy składnik ściany komórkowej roślin i grzybów niższych, występuje w ścianach komórkowych nielicznych bakterii:
skrobia
glikogen
celuloza
celuloza
Pektyny to:
disacharydy
polisacharydy
monosacharydy
polisacharydy
Najprostszym cukrem prostym jest:
mannoza
aldehyd glicerynowy
fruktoza
galaktoza
aldehyd glicerynowy
Jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem związków organicznych i nieorganicznych. Stanowi środowisko dla większości procesów biochemicznych. Jest substratem w wielu reakcjach chemicznych:
tłuszcze
azot
woda
woda