Fiszki

Klasa 4, dział 4 - Odkrywamy tajemnice ciała człowieka

Test w formie fiszek Sprawdzian z rozdziału 4 przyrody dla klasy 4. Trawienie, układ krwionośny, układ oddechowy, szkielet i mięśnie, układ nerwowy, układ rozrodczy i okres dojrzewania.
Ilość pytań: 29 Rozwiązywany: 72606 razy
Jaki składnik stanowi ponad połowę masy ludzkiego ciała?
woda
witaminy
tłuszcze
białka
woda
Połącz składnik pokarmowy z jego opisem.
cukry
główne źródło energii
tłuszcze
umożliwiają wchłanianie niektórych witamin i są źródłem energii
białka
są podstawowym budulcem komórek ciała oraz służą do transportu różnych substancji
sole mineralne
pomagają sprawnie funkcjonować organizmowi i są budulcem
witaminy
regulują pracę organizmu
Mięso, mleko i przetwory mleczne oraz jaja są bogatym źródłem:
soli mineralnych
białek
tłuszczów
cukrów
białek
Uszereguj elementy układu pokarmowego zaczynając od jamy ustnej.
1
Jama ustna
2
Gardło
3
Przełyk
4
Żołądek
5
Jelito cienkie
6
Jelito grube
7
Odbyt
Zaznacz elementy w których produkowane są enzymy trawienne.
przełyk
jelito grube
żołądek
trzustka
jelito cienkie
ślinianki
żołądek
trzustka
jelito cienkie
ślinianki
Największym narządem układu pokarmowego jest:
żołądek
trzustka
wątroba
wątroba
Jak płynie krew tętnicami?
z serca do komórek ciała
z komórek ciała do serca
z serca do komórek ciała
Zaznacz zdania prawdziwe.
Płuca zbudowane są z wielu milionów pęcherzyków.
Praca mięśni szkieletowych jest niezależna od woli człowieka.
Tchawica jest narządem głosu.
Ślinianki produkują enzymy trawienne które trawią białka.
Układ krwionośny pełni rolę w utrzymywaniu temperatury ciała.
Wapń, fosfor i witamina D zapewniają prawidłowy wzrost kości.
Płuca zbudowane są z wielu milionów pęcherzyków.
Układ krwionośny pełni rolę w utrzymywaniu temperatury ciała.
Wapń, fosfor i witamina D zapewniają prawidłowy wzrost kości.
Jak nazywają się struktury umieszczone w skórze, które pozwalają nam odczuwać ciepło, zimno czy dotyk?
ciałka czuciowe
kowadełka
naczynia włosowate
nerwy
ciałka czuciowe
Struktury na języku pozwalające nam na odczuwanie smaków to:
kupki smakowe
kłębki smakowe
końcówki smakowe
kubki smakowe
kubki smakowe
Organ, który jest odpowiedzialny za odbieranie i analizowanie informacji płynących z układu nerwowego to:
rdzeń kręgowy
mózg
nerw
mózg
Jak często w organizmie kobiety powstaje komórka jajowa?
co około 40 dni
co około 7 dni
co około 28 dni
co około 31 dni
co około 28 dni
Jak przebiega ciąża u ludzi?
Trwa około
. . . . . . . .
miesięcy a pod jej koniec dziecko osiąga około
. . . . . . . .
kg wagi i
. . . . . . . .
cm wzrostu.
Trwa około 9 miesięcy a pod jej koniec dziecko osiąga około 3 kg wagi i 50 cm wzrostu.
Gdzie znajduje się zmysł równowagi w ciele człowieka?
w jamie nosowej
w uszach
w jamie ustnej
w oczach
w uszach
W jaki sposób obraz dociera do oka.
Obraz dostaje się do oka przez otwór zwany
. . . . . . . .
po czym przechodzi przez soczewkę i skupia się na
. . . . . . . .
. Stamtąd odwrócony przez
. . . . . . . .
obraz jest przesyłany dalej do mózgu.
Obraz dostaje się do oka przez otwór zwany źrenicą po czym przechodzi przez soczewkę i skupia się na siatkówce. Stamtąd odwrócony przez soczewkę obraz jest przesyłany dalej do mózgu.
Czym są: strzemiączko, młoteczek i kowadełko?
Są to najmniejsze
. . . . . . . .
w organizmie człowieka. Znajdują się one w
. . . . . . . .
.
Są to najmniejsze kości w organizmie człowieka. Znajdują się one w środkowej części ucha.
Jak nazywamy ruchome połączenia kości?
stawy
Jakie rodzaje kości wyróżniamy?
krótkie
różnokształtne
kręte
długie
płaskie
proste
krótkie
różnokształtne
długie
płaskie
Wspólną częścią układu oddechowego i pokarmowego jest:
tchawica
krtań
gardło
gardło
Ile strun głosowych posiada człowiek?
jedną
trzy
cztery
dwie
dwie