Fiszki

Cudzożywność

Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 5 szkoły podstawowej. Czym jest cudzożywność i jakie organizmy są cudzożywne?
Ilość pytań: 10 Rozwiązywany: 7374 razy
Proces rozkładu złożonych związków na prostsze w celu wykorzystania ich przez organizm nazywamy:
asymilacją
trawieniem
metabolizmem
autotrofizmem
trawieniem
Połącz w pary organizm ze sposobem jego odżywiania.
roślinożerca
królik
mięsożerca
wilk
wszystkożerca
niedźwiedź brunatny
pasożyt zewnętrzny
komar
pasożyt wewnętrzny
tasiemiec uzbrojony
padlinożerca
sęp płowy
Jaki składnik pokarmu roślinnego utrudnia zwierzętom jego strawienie?
celuloza
skrobia
glukoza
fruktoza
celuloza
Ostre zęby i pazury, duża zwinność i wytrzymałość to cechy zwierząt:
pasożytniczych
drapieżnych
padlinożernyh
drapieżnych
Zaznacz zdania prawdziwe.
Większość pasożytów doprowadza organizm, na którym żerują do śmierci.
Pasożytami są wyłącznie zwierzęta.
Zwierzęta roślinożerne zwykle doprowadzają roślinę, na której żerują, do śmierci.
W trawieniu celulozy przez niektóre zwierzęta pomagają bakterie i protisty obecne w ich przewodach pokarmowych.
Niektórzy wszystkożercy zmieniają swoją dietę w zależności od dostępności pokarmu w otoczeniu.
W trawieniu celulozy przez niektóre zwierzęta pomagają bakterie i protisty obecne w ich przewodach pokarmowych.
Niektórzy wszystkożercy zmieniają swoją dietę w zależności od dostępności pokarmu w otoczeniu.
Jak nazywa się organizm, na którym żeruje pasożyt?
żywiciel
Czy grzyby są organizmami cudożywnymi?
nie
tak
tak
Zaznacz pasożyty zewnętrzne.
kleszcze
tasiemiec uzbrojony
rosiczka
jemioła
motylica wątrobowa
kleszcze
jemioła
Uzupełnij zdanie.
Organizmy
. . . . . . . .
są zdolne do wytwarzania
. . . . . . . .
samodzielnie jednak wodę i
. . . . . . . .
pobierają od żywiciela.
Organizmy półpasożytnicze są zdolne do wytwarzania substancji pokarmowych samodzielnie jednak wodę i sole mineralne pobierają od żywiciela.
Organizmy, które wydzielają enzymy trawienne do środowiska i trawią związki poza swoim organizmem to:
grzyby
płazińce
algi
bakterie
mchy
grzyby
bakterie