Fiszki

BIOFIZYKA

Test w formie fiszek biofizyka kosmetologia
Ilość pytań: 59 Rozwiązywany: 3924 razy
W celu ograniczenia wpływu błędów przypadkowych na pomiar
a) stosujemy najlepszy przyrząd pomiarowy
c) kalibrujemy urządzenie pomiarowe na wzorzec
d) przeprowadzamy pomiar w krótkim odcinku czasowym
b) wykonujemy kilka pomiarów
b) wykonujemy kilka pomiarów
Precyzję metody pomiarowej określamy na podstawie
a) powtarzalności pomiaru
c) wielkości błędu systematycznego
b) odtwarzalności pomiaru
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
3. Rozkład wartości pomiarowych w postaci krzywej Gaussa charakteryzuje się tym, że 95,5% wyników znajduje się w przedziale
d) x + 4SD
b) x + 3SD
c) x + 2SD
a) x + 1SD
c) x + 2SD
Według teorii falowej Huygensa światło w wodzie rozchodzi się:
b) wolniej niż w powietrzu
c) tak samo szybko jak w powietrzu
d) szybciej niż w próżni
a) szybciej niż w powietrzu
b) wolniej niż w powietrzu
Szczegółowa teoria względności Einsteina podaje związek
a) energii fotonu z masą
c) rozkładu energii w widmie promieniowania z rodzajem atomu
b) prędkości fali elektromagnetycznej z przenikalnością elektryczną próżni
d) między częstotliwością fali elektromagnetycznej a jej prędkością rozchodzenia
a) energii fotonu z masą
Zasada nieoznaczoności Heisenberga mówi że:
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej d) oznaczając położenie atomów w krysztale nie można jednocześnie wyznaczyć kąta załamania światła przechodzącego przez kryształ
c) oznaczając energię kolizji dwóch elektronów nie można wyznaczyć energii z przed zderzenia
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
Prędkość przepływu płynu przez naczynie jest:
a) wprost proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
b) nie zależy od pola przekroju poprzecznego naczynia
d) zależna od temperatury płynu
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
Liczba Reylnolds’a określa
c) zależność lepkości od temperatury
d) zależność ciśnienia płynu od przekroju naczynia
a) lepkość płynu
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
Przemiana izobaryczna to taka podczas której:
b) dochodzi do zmiany temperatury
d) nie dochodzi do zmiany temperatury
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
a) dochodzi do zmiany ciśnienia
c) nie dochodzi do zmiany ciśnienia
Pierwsza zasada termodynamiki określa:
a) zależność zmiany energii wewnętrznej układu od entropii
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
d) kierunek przebiegu procesów związanych z wymianą energii
c) zależność między procesami odwracalnymi i nieodwracalnymi
b) zasadę zachowania energii w układach zamkniętych
Druga zasada termodynamiki określa:
a) warunki osiągnięcia stanu równowagi w izobarycznym układzie zamkniętym
d) rodzaj oddziaływań cząstek w przemianie izochorycznej
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
b) stan standardowy układu nieograniczonego
c) kierunek przebiegu procesów związanych z przemianą energii
Reakcja chemiczna podczas przebiegu której układ oddaje ciepło do otoczenia to
c) reakcja egzotermiczna
d) reakcja konwekcyjna
b) reakcja egzofilna
a) reakcja endotermiczna
c) reakcja egzotermiczna
Ciśnienie osmotyczne to
c) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny substancji rozpuszczonej
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
d) ciśnienie, które w stanie równowagi zwiększa transport osmotyczny rozpuszczalnika
a) ciśnienie osiągane w stanie równowagi gazowej
b) ciśnienie, które w stanie równowagi hamuje transport osmotyczny rozpuszczalnika
Entropia dojrzałego organizmu niezmieniającego swojej biomasy
a) rośnie w czasie
d) jest równa zero
b) maleje w czasie
c) nie zmienia się w czasie
c) nie zmienia się w czasie
Potencjał elektrodowy to
c) różnica potencjałów elektrochemicznych jonów elektrolitu
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
a) różnica potencjałów elektrycznych jonów elektrolitu
d) różnica potencjałów półogniw w ogniwie stężeniowym
b) różnica potencjałów elektrycznych metalu i elektrolitu
Jednostką informacji jest
a) jeden kit
b) jeden lit
c) jeden bit
d) jeden deg
c) jeden bit
Pojemność informacyjna łącza to
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
b) ilość informacji przepływającej przez dany przekrój w jednostce czasu
d) ilość bodów informacji na jednostkę powierzchni łącza
a) ilość informacji przepływającej przez jednostkę przekroju łącza
c) maksymalna ilość informacji przepływającej przez łącze w jednostce czasu
Redundancja to
a) zmniejszenie kodowanej informacji
c) nadmiarowość kodowanej informacji
b) obniżenie progowej czułości receptora
d) zjawisko sprzężenia zwrotnego
c) nadmiarowość kodowanej informacji
Aminokwasy egzogenne to:
d) aminokwasy syntetyzowane przez florę bakteryjną jelit i wchłaniane z przewodu pokarmowego
b) aminokwasy eksportowane z jednej tkanki do drugiej
a) aminokwasy tworzące domeny funkcyjne położone na zewnętrznej stornie białka
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem
c) aminokwasy których organizm nie syntetyzuje w wystarczającej ilości i muszą być dostarczone z pożywieniem
Białka u ssaków zbudowane są z
c) L-aminokwasów
a) D-aminokwasów
d) Zarówno z D jak i L aminokwasów
b) R-aminokwasów
c) L-aminokwasów

Powiązane tematy

#kosmetologia #biofizyka

Inne tryby