Strona 3

Fizjologia roślin drzewiastych, str. 41-46

Pytanie 17
W wyniku pęcznienia suchego koloidu powstają:
zol
żel
galareta
koloid
Pytanie 18
W wyniku zasadowej hydrolizy sacharozy powstaje:
stwierdzenie podane w pytaniu jest nieprawidłowe
fruktoza i glukoza
skrobia i dekstryny
tylko glukoza
Pytanie 19
W wyniku zasadowej hydrolizy tłuszczy powstają:
estry glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych
sole glicerolu
produkty jełczenia np. kwas masłowy
mydła
Pytanie 20
W zależności od wartości punktu izoelektrycznego aminokwasy dzielimy na:
obojętne, kwaśne, zasadowe
obojnacze i amfoteryczne
kationowe, anionowe
Pytanie 21
Wakuale tworzą się z:
małych wodniczek
z większych wakuoli
komórek hydroinicjalnych
Pytanie 22
Walina to aminokwas który:
występuje zawsze w białkach roślinnych
nadaje substancją charakterystyczny zapach wanilii
aminokwas który nie występuje w białkach roślinnych
Pytanie 23
Właściwością kwasowo-zasadową aminokwasów jest:
dobra rozpuszczalność w wodzie
brak rozpuszczalności w wodzie
dobre przewodnictwo prądu elektrycznego
punkt izoelektryczny aminokwasów
Pytanie 24
Wapń i magnez występujące w blaszce środkowej spełniają rolę czynnika:
wypływającego na zdolności enzymatyczne substancji pektynowych
wypływającego na zdolności buforowe komórek liścia
wypływającego na zdolności przewodzące komórek liścia
wypływającego na konsystencje substancji pektynowych