Strona 1

białka, cukty, tłuszczowce

Pytanie 1
Białka zbudowane są z:
lipidów
aminokwasów
kwasów nukleinowych
Pytanie 2
Jakimi wiązaniami łączą się aminokwasy?
wodorowymi
peptydowymi
aminokwasowymi
peptazowymi
Pytanie 3
Jaki charakter mają białka?
kwasowy
amfoteryczny
zasadowy
Pytanie 4
zaznacz białka endogenne
walina
seryna
leucyna
lizyna
cysteina
alanina
Pytanie 5
Inaczej białka globularne to :
włókienkowate
sferyczne
fibrylarne
Pytanie 6
ile struktur białkowych wyróżniamy ?
VI
IV
Pytanie 7
Cukry proste to inaczej :
jednocukry
dwucukry
monosacharydy
Pytanie 8
cukier prosty (heksoza) obecny w stanie związanym w laktozie:
ryboza
galaktoza
glukoza
fruktoza