Strona 2

R11: Technik weterynarii, Wrzesień 2014

Pytanie 9
Treść przewodu pokarmowego zwierząt rzeźnych jest materiałem
kategorii 1
kategorii 2
kategorii 3
SRM
Pytanie 10
Numer siedziby stada podany jest na kolczyku
bydła
owiec
kóz
świń
Pytanie 11
Badanie przedubojowe może być przeprowadzone w gospodarstwie pochodzenia w przypadku uboju
bydła
kóz
świń
koni
Pytanie 12
Tuberkulinę podaje się
śródskórnie w ilości 1 ml
śródskórnie w ilości 0,1 ml
podskórnie w ilości 0,1 ml
podskórnie w ilości 1 ml
Pytanie 13
Choroba zakaźna podlegająca obowiązkowi zwalczania to
afrykański pomór świń
kokcydioza drobiu
motylica bydła
zapalenie płuc koni
Pytanie 14
Badanie przedubojowe wykonuje się
do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem
do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem
do 24 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 24 godziny przed ubojem
do 12 godzin po przybyciu do rzeźni i w czasie krótszym niż 12 godzin przed ubojem
Pytanie 15
System HACCP jako zagrożenie fizyczne żywności uznaje obecność
pestycydów
bakterii
pasożytów
szkła
Pytanie 16
Znajdujący się na tuszy znak jakości zdrowotnej oznacza, że mięso
jest wysokiej jakości
jest zdatne do spożycia przez ludzi
ma podwyższone walory odżywcze
pochodzi od zdrowego zwierzęcia