Strona 2

Mikroelementy i makroelementy-powtórka do matury

Pytanie 9
Jest składnikiem witaminy B12 niezbędnej do wytwarzania czerwonych krwinek. występuje w mięsie i nabiale.
Pytanie 10
Niedobór powoduje: niedokrwistość, osłabienie, bóle głowy, arytmia serca, zaburzenia oddychania.
żelazo
wapń
potas
fluor
Pytanie 11
składnik aminokwasów, a zatem i białek(budulcowych, enzymów i hormonów), CoA.
Pytanie 12
Jego niedobór powoduje apatię, słabość, skurcze i drżenie mięśni, konwulsje.występuje w roślinach, głównie zielonolistnych.
Pytanie 13
jego główne źródła to: awokado, świeże i suszone owoce, nasiona, orzechy, banany, cytrusy,ziemniaki, nasiona roślin strączkowych.
Pytanie 14
składnik wielu enzymów, bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny.Jego niedobór u roślin powoduje bielenie i zasychanie wierzchołków młodych liści.
Pytanie 15
Jego niedobór powoduje utratę łaknienia, powolne gojenie się ran, łamliwość włosów i paznokci, choroby skóry, zaburzenia rozwoju i czynności gonad, oczu, skóry,kości. U roślin chloroza i karlenie liści.
Pytanie 16
Jego główne źródła to sól, ryby morskie, owoce morza. Jego niedobór to: zaburzenia trawienia, zaburzony przebieg procesu oddychania komórkowego. U roślin: zakłócenie przebiegu fotosyntezy i oddychania komórkowego.
Pytanie 17
Występuje w rybach, wątrobie, wodzie wodociągowej, herbacie, paście do zębów.