Strona 1

Tłuszcze, białka, cukry

Pytanie 1
Co wchodzi w skład białek?
krzem
wodór
azot
fosfor
węgiel
siarka
tlen
Pytanie 2
Co jest podstawową jednostką bubulcową białek?
aminokwasy
nukleoid
Pytanie 3
Czy tłuszcze roślinne to tłuszcze ...
nasycone
nienasycone
Pytanie 4
Rola tłuszczów:
zapasowa
energetyczna
termoregulacyjna
transportowa
hamująca krzepnięcie
budulcowa
przeciwzapalna
Pytanie 5
Białka dzielą sie na...
wielocukrowe
mineralne
zwierzęce
roślinne
Pytanie 6
Białka złożone to inaczej?
proteidy
proteiny
Pytanie 7
Wzór sumaryczny Fruktozy to:
C12H22O11
C6H12O6
C3H6O3
Pytanie 8
Dopasuj do substancji odpowiednią cechę:
skrobia
dekstryny
glukoza
fotosynteza
tłuszcz
glicerol
białko
koagulacja
sacharoza
dwucukier