Strona 1

Witaminy, sole mineralne, woda

Pytanie 1
Jaki procent masy ciała człowieka stanowi woda?
około 70%
około 65%
około 55%
około 80%
Pytanie 2
Które witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach?
K
C
A
D
E
B2
Pytanie 3
Uzupełnij zdanie dotyczące witamin.
Nadmiar witamin rozpuszczalnych w
tłuszczach
jest groźny dla człowieka, ponieważ są one magazynowane w organizmie i mogą prowadzić do zatruć. Witaminy rozpuszczalne w
wodzie
nie są magazynowane w organizmie więc ich nadmiar w diecie nie stanowi zagrożenia.
Pytanie 4
Połącz witaminę z pokarmem, w którym można ją spotkać.
B12
mleko, ryby
B6
soja, fasola, orzechy
A
żółte owoce i warzywa, mięso, tran
C
pietruszka, kapusta, truskawki
K
zielone warzywa liściaste, orzechy, wątroba
Pytanie 5
Niedobór której z witamin prowadzi do zaburzeń krzepnięcia krwi?
witaminy K
witaminy B6
witaminy C
witaminy D
Pytanie 6
Jak długo człowiek jest w stanie przeżyć bez wody?
od 10 dni do 2 tygodni
od 4 dni do tygodnia
od 2 do 4 dni
od tygodnia do 10 dni
Pytanie 7
Połącz mikro i makroelementy z ich źródłem.
jod
ryby morskie i owoce morza
wapń
sery, jaja, mleko
żelazo
wątroba, mięso, pestki dynii
potas
grzyby, banany, mięso, ryby
magnez
orzechy, kasza gryczana, kakao, banany
Pytanie 8
Zaznacz zdania prawdziwe.
Witaminy muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem ponieważ organizm ich nie wytwarza.
Żelazo, fluor, jod i selen zaliczamy do makroelementów.
Niedobory fosforu są przyczyną krzywicy i bólu mięśni.
Drożdże, warzywa liściaste, orzechy, wątroba to dobre źródła witaminy B9.
Niedobory witaminy A są przyczyną niedokrwistości i zmniejszonej odporności.
Niedobór wapnia jest przyczyną osłabienia kości i próchnicy zębów.
Pytanie 9
Jaką ilość wody należy spożywać dziennie?
około 1 litra
około 3 litrów
około 2 litrów