Strona 1

BIOFIZYKA

Pytanie 1
W celu ograniczenia wpływu błędów przypadkowych na pomiar
a) stosujemy najlepszy przyrząd pomiarowy
d) przeprowadzamy pomiar w krótkim odcinku czasowym
b) wykonujemy kilka pomiarów
c) kalibrujemy urządzenie pomiarowe na wzorzec
Pytanie 2
Precyzję metody pomiarowej określamy na podstawie
b) odtwarzalności pomiaru
c) wielkości błędu systematycznego
d) stosunku wielkości błędu przypadkowego do wielkości zmierzonej
a) powtarzalności pomiaru
Pytanie 3
3. Rozkład wartości pomiarowych w postaci krzywej Gaussa charakteryzuje się tym, że 95,5% wyników znajduje się w przedziale
d) x + 4SD
b) x + 3SD
c) x + 2SD
a) x + 1SD
Pytanie 4
Według teorii falowej Huygensa światło w wodzie rozchodzi się:
b) wolniej niż w powietrzu
a) szybciej niż w powietrzu
d) szybciej niż w próżni
c) tak samo szybko jak w powietrzu
Pytanie 5
Szczegółowa teoria względności Einsteina podaje związek
b) prędkości fali elektromagnetycznej z przenikalnością elektryczną próżni
d) między częstotliwością fali elektromagnetycznej a jej prędkością rozchodzenia
c) rozkładu energii w widmie promieniowania z rodzajem atomu
a) energii fotonu z masą
Pytanie 6
Zasada nieoznaczoności Heisenberga mówi że:
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej d) oznaczając położenie atomów w krysztale nie można jednocześnie wyznaczyć kąta załamania światła przechodzącego przez kryształ
b) im dokładniej oznaczymy położenie cząstki tym mniej dokładnie można określić jej pęd
c) oznaczając energię kolizji dwóch elektronów nie można wyznaczyć energii z przed zderzenia
a) nie można oznaczyć masy fotonu poruszającego się z 0.1 prędkości światła
Pytanie 7
Prędkość przepływu płynu przez naczynie jest:
a) wprost proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
b) nie zależy od pola przekroju poprzecznego naczynia
d) zależna od temperatury płynu
c) odwrotnie proporcjonalna do pola przekroju poprzecznego naczynia
Pytanie 8
Liczba Reylnolds’a określa
b) rodzaj przepływu (laminarny, burzliwy)
d) zależność ciśnienia płynu od przekroju naczynia
c) zależność lepkości od temperatury
a) lepkość płynu

Powiązane tematy

#kosmetologia #biofizyka