Strona 3

Inżynieria produktów żywnościowych

Pytanie 17
Zabielacz (łączący 3 grupy żywności syntetycznej) zawiera:
białko roślinne
glutaminiany
białko zwierzęce
substancje aromatyzujące
substancje wzmacniające smak
kazeiniany
Pytanie 18
nietradycyjne nośniki energii to:
podczerwień
mikrofale
ogrzewanie omowe
ogrzewanie otwartym płomieniem
pole magnetyczne
Pytanie 19
w nowych kierunkach rozwoju i tworzenia żywności wysokiej jakości możemy wyróżnić:
tlenek węgla
ozon
dwutlenek węgla
ciekły azot
Pytanie 20
przykładem procesu pomocniczego podczas utrwalania może być:
ogrzewanie
napromieniowane
Pytanie 21
GMO musi spełniać takie warunki jak:
modyfikacja zaszła na sposób niemożliwy w warunkach naturalnych na skutek krzyżowania
może być modyfikowany organizm człowieka
nie może być modyfikowany organizm człowieka
modyfikacjaniekoniecznie musi odbywać się na poziome genetycznym
modyfikacja musi odbywać się na poziome genetycznym
Pytanie 22
Na polskim rynku żywności GMO stanowi:
20%
60%
50%
90%
Pytanie 23
Przykładem zmiany aktywności genów w danym organizmie zastosowano w ... i wpłynęła ona na:
Pomarańczy
trwałość
cytryny
dojrzewanie
Pomidorze
mięknięcie
Pytanie 24
Przykładem wprowadzenia do organizmu jego własnego genu jest:
Bydło w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy
u krów i owiec w celu zwiększenia mleczności
Kulturysty w celu osiągnięcia szybkiego przyrostu masy mięniowej

Powiązane tematy

#studia #kudelka