Strona 1

Higiena i choroby układu pokarmowego

Pytanie 1
Zaznacz kryteria, którymi należy się kierować przy ustalaniu wartości energetycznej pożywienia?
rodzaju wykonywanej pracy
temperamentu
nastroju
płci
trybu życia
wieku
Pytanie 2
Jak nazywa się schemat, według jakiego należy spożywać pokarmy, aby zapewnić sobie pełnowartościową dietę i zdrowie?
jadłospis
piramida zdrowego żywienia
dieta
piramida potrzeb
Pytanie 3
Ile posiłków dziennie należy spożywać?
6
2
5
3
Pytanie 4
Która z poniższych z czynności NIE należy do higieny odżywiania się?
ponowne zamrażanie rozmrożonych produktów
staranne mycie warzyw i owoców
trzymanie produktów w lodówce
mycie rąk
Pytanie 5
Tasiemiec i glista ludzka to przykłady chorób:
wirusowych
bakteryjnych
pasożytniczych
grzybiczych
Pytanie 6
Jaką ilość płynów należy wypijać codziennie?
1 litr
2 szklanki
3 litry
2 litry
Pytanie 7
Uszereguj elementy piramidy zdrowego żywienia zaczynając od potraw, które należy spożywać najczęściej.
1
mięso czerwone i tłuszcze zwierzęce
2
ryby
3
produkty zbożowe
4
nabiał
5
warzywa i owoce
Pytanie 8
Które warzywa są bogatym źródłem aminokwasów egzogennych?
ziemniaki
nasiona roślin strączkowych
buraki
liście szpinaku