Strona 2

Pamięciówka z biochemii

Pytanie 9
Czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
hemochromatoza pierwotna
kwas bursztynowy
zmniejszenie masy ciała
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
obecność w diecie białek, aminokwasów
dieta bogada w żelazo
błonnik pokarmowy
witamina C
dieta uboga w żelazo
Pytanie 10
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na wzrost wchłaniania żelaza:
zwiększona erytropoeza
niedokrwistość aplastyczna
dieta bogata w żelazo
niedobór żelaza w ustroju
zakażenia
zaburzenia syntezy białek (np. w marskości wątroby)
kwas bursztynowy
achlorhydria
hemochromatoza pierwotna
Pytanie 11
Czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza i związane z dietą lub stanem przewodu pokarmowego:
dieta bogata w wapń
resekcja żołądka
zwiększona erytropoeza
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
hemochromatoza pierwotna
zmniejszenie masy ciała
nadmiar żelaza w ustroju
długotrwałe biegunki
bezbiałkowa dieta
dieta uboga w żelazo
achlorhydria
witamina C w diecie
fosforany
błonnik pokarmowy
Pytanie 12
Ogólnoustrojowe czynniki wpływające na obniżenie wchłaniania żelaza:
marskość wątroby
witamina C
niedokrwistość aplastyczna
zakażenia
hemochromatoza pierwotna
zmniejszenie masy ciała
resekcja żołądka
nadmiar żelaza w ustroju
fityniany i polifenole (np. z herbaty)
Pytanie 13
Stężenie ferrytyny w osoczu mężczyzn:
20-500 ug/l
15-250 ug/l
2-50 mg/dl
10-15 ug/l
Pytanie 14
Stężenie ferrytyny w osoczu kobiet:
15-250 ug/l
20-70 ug/l
20-500 ug/l
10-15 ug/l
Pytanie 15
Transferyna (Tf) - prawidłowe stężenie w surowicy:
250-390 ug/dl
200-400 mg/dl
20-500 ug/l
230-410 ug/dl
Pytanie 16
Wysycenie transferyny:
20-50%
średnio 30%
0,1%
10-15%

Powiązane tematy

#biochemia