Pytania i odpowiedzi

R6: Technik agrobiznesu, wrzesień 2014

Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Test egzaminacyjny "Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie". Arkusz testowy Wrzesień 2014, Kwalifikacja R6
Ilość pytań: 40 Rozwiązywany: 2082 razy
Pytanie 1
Metodą dyfuzyjną stosowaną do odsalania wielu materiałów oraz modyfikacji składu mineralnego wielu produktów lub półproduktów w procesach biotechnologicznych, np. oczyszczanie serwatki, jest
nanofiltracja
Pytanie 2
Grunty zalicza się w przedsiębiorstwie do inwestycji długoterminowych, jeżeli
nie są użytkowane przez jednostkę, lecz zostały nabyte w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych
Pytanie 3
Pasteryzacja to proces przedłużania trwałości produktów w temperaturze
do 100°C
Pytanie 4
Metodę zarządzania przez cele można inaczej określić jako
MBO
Pytanie 5
Przedsiębiorca powinien złożyć do 15-tego dnia każdego miesiąca deklarację o zrealizowanych transakcjach wewnątrzwspólnotowych. Jest to
VAT-UE
Pytanie 6
Dokument Mm w gospodarce magazynowej wystawiany jest w sytuacji
przesunięcia międzymagazynowego
Pytanie 7
W mediach ukazało się ogłoszenie o wolnym etacie z następującymi wymaganiami: wykształcenie wyższe, doświadczenie zawodowe 5 lat, wysoka motywacja i orientacja na osiąganie stawianych celów, umiejętność kształtowania właściwych relacji interpersonalnych, kreatywność, dynamizm. Wymagania konkursu wskazują, że wolny etat dotyczy stanowiska
dyrektora działu marketingu
Pytanie 8
W kalkulacji działalności rolniczej nadwyżka bezpośrednia pomniejszona o koszty pośrednie to
dochód rolniczy netto
Pytanie 9
Dokumentacja techniczno-technologiczna przedsiębiorstwa nie zawiera
zasad przyznawania premii pracownikom
Pytanie 10
Wdrażane do praktyki i stosowane w zakładach przetwórstwa żywności i żywienia zbiorowego systemy zapewnienia jakości, szczególnie system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, to
HACCP
Pytanie 11
Etap produkcji piwa, w którym dochodzi do słodowania jęczmienia przy zastosowaniu kwaśnych i obojętnych węglanów, nazywa się
alkalizacją
Pytanie 12
Która metoda konserwacji mięsa drobiowego polega na obniżeniu temperatury do około -4°C w celu skrystalizowania wody w powierzchniowych warstwach mięsa?
podmrażanie
Pytanie 13
Ewidencja chronologiczna operacji gospodarczych rejestrowana jest
w dzienniku
Pytanie 14
Do pakowania towarów sypkich, pylistych wykorzystuje się
dozowniki ślimakowe
Pytanie 15
Stała cena używana przez okres co najmniej roku obrotowego, stosowana w celu uproszczenia lub ewidencji kontroli stanu składników majątkowych, jest określana jako
ewidencyjna
Pytanie 16
Jedną z form rozliczeń bezgotówkowych jest
przelew
Pytanie 17
Który produkt uboczny nie nadaje się na komponent do paszy dla przeżuwaczy?
plewy makowe
Pytanie 18
O kredyt inwestycyjny w rolnictwie z dopłatą ARiMR na zakup gruntów rolnych może ubiegać się
właściciel gospodarstwa rolnego
Pytanie 19
Którą metodę zarządzania stosuje się w przedsiębiorstwie rzemieślniczym zatrudniającym 3 osoby?
liniową
Pytanie 20
W Unii Europejskiej dodatki do żywności uznane za bezpieczne oznacza się na etykietach produktu literą
E