Fiszki

Biochemia I egzamin Dobryszycki

Test w formie fiszek Biochemia I egzamin Dobryszycki
Ilość pytań: 71 Rozwiązywany: 8698 razy
1. Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązań elektrostatycznych są prawdziwe?
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
a. Wymaga środowiska wodnego
c. Skuteczność oddziaływania zależy od komplementarności
e. siła jest odwrotnie proporcjonalna do r^2 a energia wiązania odwrotnie proporcjonalna do r
d. Donorem wiązania może być każdy pierwiastek
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
e. siła jest odwrotnie proporcjonalna do r^2 a energia wiązania odwrotnie proporcjonalna do r
2. Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązania kowalencyjnego są prawdziwe?
k. Podczas reakcji chemicznych dochodzić może do zrywania wiązań tego rodzaju
g. Podczas reakcji chemicznych dochodzi do zrywania i powstawania tego wiązania
c. W utworzeniu wiązania wielokrotnego uczestniczy więcej niż jedna para elektronów
d. Podwójne wiązanie C=C jest słabsze od pojedynczego wiązania C-C.
f. Obecność cząsteczek wody znacząco wzmacnia oddziaływania kowalencyjne.
j. Siła pojedynczego wiązania C-C jest porównywalna do siły wiązania van der Waalsa
b. Jest najsilniejszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych.
e. Podczas reakcji chemicznych dochodzi m. in. do zrywania wiązań tego rodzaju.
h. Jest najsłabszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych.
a. Obecność cząsteczek wody osłabia oddziaływanie kowalencyjne
i. Tworzone jest przez uwspólnienie pary elektronów dwóch sąsiadujących atomów
k. Podczas reakcji chemicznych dochodzić może do zrywania wiązań tego rodzaju
g. Podczas reakcji chemicznych dochodzi do zrywania i powstawania tego wiązania
c. W utworzeniu wiązania wielokrotnego uczestniczy więcej niż jedna para elektronów
b. Jest najsilniejszym wiązaniem występującym w związkach biochemicznych.
e. Podczas reakcji chemicznych dochodzi m. in. do zrywania wiązań tego rodzaju.
a. Obecność cząsteczek wody osłabia oddziaływanie kowalencyjne
i. Tworzone jest przez uwspólnienie pary elektronów dwóch sąsiadujących atomów
3. Które z poniższych stwierdzeń na temat wiązań wodorowych są prawdziwe?
c. Ma ściśle ukierunkowany charakter.
a. Wymaga środowiska wodnego.
d. Donorem wiązania może być każdy pierwiastek, który posiada H
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
c. Ma ściśle ukierunkowany charakter.
b. Jest osłabiane w środowisku wodnym.
4. Które z poniższych stwierdzeń odpowiadają pierwszej zasadzie termodynamiki?
d. Zmiana entropii w otoczeniu reakcji jest niezależna od ilości wydzielonego w reakcji ciepła
b. Energia całkowita układu i jego otoczenia jest stała.
e. Reakcja może zajść spontanicznie jeśli zmiana energii swobodnej jest ujemna.
c. Niepolarne cząsteczki wykazują w wodzie tendencje do łączenia się.
a. Energia uwolniona podczas tworzenia wiązań chemicznych musi być wykorzystana do rozerwania innych wiązań lub uwolnienia w postaci ciepła lub też zmagazynowana w jakiejś innej formie.
b. Energia całkowita układu i jego otoczenia jest stała.
a. Energia uwolniona podczas tworzenia wiązań chemicznych musi być wykorzystana do rozerwania innych wiązań lub uwolnienia w postaci ciepła lub też zmagazynowana w jakiejś innej formie.
5. Które z poniższych stwierdzeń odpowiadają drugiej zasadzie termodynamiki?
f. Miejscowemu obniżeniu entropii często towarzyszy uwolnienie ciepła, które zwiększa entropię otoczenia.
b. Całkowita entropia układu i otoczenia zawsze wzrasta.
d. Reakcja może zajść spontanicznie jeśli zmiana energii swobodnej jest ujemna.
a. Niepolarne cząsteczki wykazują w wodzie tendencje do łączenia się.
c. Zmiana entropii w otoczeniu reakcji jest niezależna od ilości wydzielonego w reakcji ciepła.
e. H>0 utrudnia, a S>0 ułatwia zajście reakcji
f. Miejscowemu obniżeniu entropii często towarzyszy uwolnienie ciepła, które zwiększa entropię otoczenia.
b. Całkowita entropia układu i otoczenia zawsze wzrasta.
d. Reakcja może zajść spontanicznie jeśli zmiana energii swobodnej jest ujemna.
e. H>0 utrudnia, a S>0 ułatwia zajście reakcji
6. Termodynamika reakcji katalizowanych enzymatycznie to:
a. ujemna wartość entalpii swobodnej reakcji oznacza, że reakcja zachodzi spontanicznie z dużą szybkością
c. ponieważ enzym ingeruje w molekularny mechanizm reakcji zmienia jej stałą równowagi.
b. dodatnia wartość entalpii reakcji (delta H>0) utrudnia, a dodatnia wartość entropii (deltaS>0) ułatwia spontaniczność reakcji
b. dodatnia wartość entalpii reakcji (delta H>0) utrudnia, a dodatnia wartość entropii (deltaS>0) ułatwia spontaniczność reakcji
7. Wybierz prawidłowe zakończenie następującego zdania: RNA charakteryzuje się tym, że...
b. ... może być składnikiem rybosomu.
a. ... może pełnić rolę pośrednika w przepływie informacji genetycznej.
c. ... często zachodzi wewnątrz-łańcuchowe parowanie zasad.
d. ... zawiera deoksyrybozę zamiast rybozy.
e. ... jest liniowym polimerem.
f. ... jego rdzeń jest zbudowany z powtarzających się jednostek cukrowo-fosforanowych
b. ... może być składnikiem rybosomu.
a. ... może pełnić rolę pośrednika w przepływie informacji genetycznej.
c. ... często zachodzi wewnątrz-łańcuchowe parowanie zasad.
e. ... jest liniowym polimerem.
f. ... jego rdzeń jest zbudowany z powtarzających się jednostek cukrowo-fosforanowych
8. Które zdania dotyczące DNA są prawdziwe:
e. Dwuniciowa helisa DNA ulega nieodwracalnemu topnieniu podczas ogrzewania.
c. Rdzeń purynowo-pirymidynowy biegnie na zewnątrz, a cukrowo-fosforanowy jest zwrócony do wnętrza helisy
a. Średnica helisy wynosi ok. 2 nm
d. Nukleozydy są monomerycznymi jednostkami kwasów nukleinowych
b. Dwa helikalne łańcuchy polinukleotydowe oplatają wspólną oś. Łańcuch biegną w tym samym kierunku.
a. Średnica helisy wynosi ok. 2 nm
1.Które z poniższych stwierdzeń dotyczących helis α w białkach są prawdziwe?
c. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów bocznych.
i. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+2 tego samego łańcucha
f. Grupa CO n-tego wiązania peptydowego tworzy wiązania wodorowe z grupą NH wiązania peptydowego n+4 innego łańcucha
d. Są stabilizowane przez wiązania peptydowe łańcuchów bocznych
k. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu innego łańcucha.
j. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+4 tego samego łańcucha.
e. Są stabilizowane przez wiązania peptydowe łańcuchów głównych
g. Helisy wyższego rzędu pełnią zwykle w białkach rolę mechaniczną.
b. Grupa CO n-tego wiązania peptydowego tworzy wiązania wodorowe z grupą NH wiązania peptydowego n+4 tego samego łańcucha.
h. Występują głównie helisy prawoskrętne.
l. Występują głównie helisy lewoskrętne.
a. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów głównych.
j. Grupa CO n-tego aminokwasu tworzy wiązania wodorowe z grupą NH aminokwasu n+4 tego samego łańcucha.
g. Helisy wyższego rzędu pełnią zwykle w białkach rolę mechaniczną.
h. Występują głównie helisy prawoskrętne.
a. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów głównych.
2. Które z poniższych stwierdzeń dotyczących struktury harmonijki β w białkach są prawdziwe?
g. Struktury β mogą być tworzone przez wiele łańcuchów.
j. W strukturze antyrównoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują z odpowiednimi grupami drugiego aminokwasu na sąsiednim łańcuchu.
c. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów głównych. (
i. Zwroty β zwykle znajdują się na powierzchni białek.
b. Podobnie jak helisy α są cylindryczne.
e. Są stabilizowane przez wiązania wodorowe łańcuchów bocznych.
h. Inaczej określa się je strukturą typu wstęga-zwrot-wstęga.
f. Zwroty β często uczestniczą w oddziaływaniu białek.
a. Podobnie jak helisy α są rozciągnięte.
k. W strukturze antyrównoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują z odpowiednimi grupami jednego aminokwasu na sąsiednim łańcuchu
d. W strukturze równoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują jednocześnie z odpowiednimi grupami dwóch aminokwasów na sąsiednim łańcuchu.
g. Struktury β mogą być tworzone przez wiele łańcuchów.
j. W strukturze antyrównoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują z odpowiednimi grupami drugiego aminokwasu na sąsiednim łańcuchu.
i. Zwroty β zwykle znajdują się na powierzchni białek.
f. Zwroty β często uczestniczą w oddziaływaniu białek.
d. W strukturze równoległej grupy jednego aminokwasu oddziałują jednocześnie z odpowiednimi grupami dwóch aminokwasów na sąsiednim łańcuchu.
3. Proszę podać skróty jednoliterowe aminokwasów:
4. Który z podanych aminokwasów zawiera łańcuch boczny w przewadze naładowany dodatnio w ph7?
histydyna
lizyna
arginina
walina
histydyna
lizyna
arginina
5. Do której z poniższych grup aminokwasów należy glicyna?
zawierające zasadowy łańcuch boczny
zawierające alifatyczny łańcuch boczny
zawierające aromatyczny łańcuch boczny
zawierające łańcuch boczny z obecną grupą karboksyamidową
zawierające w łańcuchu bocznym atom siarki
zawierające alifatyczny łańcuch boczny
6. Który zestaw połączeń aminokwasów z właściwymi typami łańcuchów bocznych jest właściwy:
Trp – nie polarny aromatyczny
Glu - zasadowy
Ser - zawiera grupę hydroksylową
Leu – niepolarny alifatyczny
Cys – zawiera siarkę
Lys - zasadowy
Lys -kwaśny
Glu - kwaśny
Trp – nie polarny aromatyczny
Ser - zawiera grupę hydroksylową
Leu – niepolarny alifatyczny
Cys – zawiera siarkę
Lys - zasadowy
Glu - kwaśny
7. Które z poniższych stwierdzeń definiuje pKa grupy aminowej?
c. Wartość pH, w której ładunek wypadkowy grupy wynosi 0.
b. Jest to wartość pH w której połowa grup α-NH2 jest uprotonowana.
d. Jest to wartość pH w której grupy α-NH2 są całkowicie zdysocjowane.
a. Jest to wartość pH w której grupy α-NH2 są całkowicie uprotonowane.
b. Jest to wartość pH w której połowa grup α-NH2 jest uprotonowana.
8. Które z poniższych stwierdzeń definiuje pKa grupy karboksylowej?
a. Jest to wartość pH w której połowa grup α-COOH jest uprotonowana.
c. Jest to wartość pH w której grupy α-COOH są całkowicie zdysocjowane.
b. Jest to wartość pH w której grupa α-NH2 jest całkowicie zdysocjowana.
d. Jest to wartość pH w której grupy α-COOH są całkowicie uprotonowane.
e. Wartość pH, w której wypadkowy ładunek grupy karboksylowej wynosi 0.
a. Jest to wartość pH w której połowa grup α-COOH jest uprotonowana.
9. Które ze zdań dotyczących mostków disiarczkowych są poprawne?
c. podczas renaturacji rybonukleazy następuje spontaniczne odtworzenie mostków dwusiarczkowych.
d. powstają przez redukcję grup sulfhydrylowych,
a. stabilizują głównie strukturę drugorzędową białka, (
e. powstają wyłącznie pomiędzy osobnymi łańcuchami polipeptydowymi białek wielopodjednostkowych takich jak przeciwciała.
b. są wiązaniami kowalencyjnymi, które mogą zostać zniesione przez działanie takich substancji jak: beta-merkaptoetanol, dinitrotroitol, mocznik
c. podczas renaturacji rybonukleazy następuje spontaniczne odtworzenie mostków dwusiarczkowych.
1.Które z poniższych stwierdzeń dotyczących oczyszczania białek są prawdziwe?
c. Dializa jest podstawową metodą używaną do rozdziału białek niewiele różniących się wielkością.
b. Rozpuszczalność większości białek nie zmienia się w stężonych roztworach soli.(
f. Podczas chromatografii metodą filtracji żelowej najszybciej wypływają z kolumny największe białka.
e. Podczas chromatografii metodą filtracji żelowej najszybciej poruszają się i wypływają z kolumny najmniejsze białka.
i. W procesie oczyszczania białka metodą chromatografii powinowactwa wykorzystuje się zdolność tworzenia przez białko wewnętrznych mostków dwusiarczkowych.
g. Do związania białka o charakterze zasadowym z kolumną do chromatografii jonowymiennej używa się kationitu.
a. Dializa jest metodą często używaną do oddzielenia białek od małych cząsteczek.
h. Do związania białka o charakterze zasadowym z kolumną do chromatografii jonowymiennej używa się anionitu.
d. W technice chromatografii metodą filtracji żelowej, podobnie jak w elektroforezie żelowej, największe białka opuszczają żel jako pierwsze.
f. Podczas chromatografii metodą filtracji żelowej najszybciej wypływają z kolumny największe białka.
g. Do związania białka o charakterze zasadowym z kolumną do chromatografii jonowymiennej używa się kationitu.
a. Dializa jest metodą często używaną do oddzielenia białek od małych cząsteczek.
2. Proszę wskazać te z poniższych stwierdzeń dotyczących technik biochemicznych wykorzystujących przeciwciała, które są prawdziwe. Wybierz co najmniej jedną odpowiedź.
a. test ELISA może być wykorzystany do wykrycia danego antygenu w mieszaninach złożonych (np. we krwi)
b. test ELISA umożliwia zarówno wykrycie antygenu, jak i jego ilościowe oznaczenie.
d. test Western blotting umożliwia wykrycie białek rozdzielonych za pomocą elektroforezy żelowej
e. Przeciwciała nie mogą być wykorzystane do oczyszczania białek poprzez chromatografię jonowymienną
f. Przeciwciała mogą być wykorzystane do oczyszczania białek poprzez chromatografię jonowymienną
c. test ELISA nie może być wykorzystany do wykrycia danego przeciwciała w złożonych mieszaninach (np. we krwi)
a. test ELISA może być wykorzystany do wykrycia danego antygenu w mieszaninach złożonych (np. we krwi)
b. test ELISA umożliwia zarówno wykrycie antygenu, jak i jego ilościowe oznaczenie.
d. test Western blotting umożliwia wykrycie białek rozdzielonych za pomocą elektroforezy żelowej
e. Przeciwciała nie mogą być wykorzystane do oczyszczania białek poprzez chromatografię jonowymienną
3. Proszę wskazać te z poniższych stwierdzeń opisujących metodę degradacji Edmana, które są prawdziwe.
c. Wykorzystuje sekwencyjne odcinanie reszt aminokwasowych od końca N, po uprzedniej reakcji polipeptydu z fenyloizotiocyjanianem.
g. Pozwala na poznanie nie wiecej niż 50 reszt aminokwasowych w sekwencji peptydu od jego C-końca.
d. Pozwala ona na poznanie co najwyżej 15 reszt aminokwasowych w sekwencji peptydu od jego końca C
a. Metoda ta wykorzystuje fluorodinitrobenzen jako cząsteczkę znakującą koniec N polipeptydu.
e. aminokwasy odcinamy kolejno od C-konca
h. Wykorzystuje sekwencję odcinania reszt aminokwasowych od końca N, po uprzedniej reakcji polipeptydu chlorkiem dabsylu,
f. W środowisku lekko kwaśnym uwalniana jest cykliczna fenylotiohydantoinowa pochodna aminokwasu, po czym koniec peptydowy jest gotowy do kolejnego cyklu reakcji.
b. Metoda ta pozwala na oznaczenie wyłącznie jednego aminokwasu z końca N polipeptydu, ponieważ uwolnienie znakowanego aminokwasu wymaga hydrolizy wszystkich wiązań peptydowych.
c. Wykorzystuje sekwencyjne odcinanie reszt aminokwasowych od końca N, po uprzedniej reakcji polipeptydu z fenyloizotiocyjanianem.
g. Pozwala na poznanie nie wiecej niż 50 reszt aminokwasowych w sekwencji peptydu od jego C-końca.
f. W środowisku lekko kwaśnym uwalniana jest cykliczna fenylotiohydantoinowa pochodna aminokwasu, po czym koniec peptydowy jest gotowy do kolejnego cyklu reakcji.

Powiązane tematy

#biochemia #pwr #egzamin #dobryszycki

Inne tryby