Fiszki

Cukry, tłuszcze, białka, aminokwasy i kwasy nukleinowe

Test w formie fiszek Sprawdź co wiesz o cukrach, tłuszczach, białkach, aminokwasach i kwasach nukleinowych. Materiały z liceum.
Ilość pytań: 12 Rozwiązywany: 17762 razy
Budulec ściany komórkowej większości grzybów oraz pancerza stawonogów, gąbek i mięczaków.
wosk
skrobia
pektyna
chityna
chityna
Podstawowa jednostka strukturalna i funkcjonalna organizmów żywych
komórka
organ
atom
komórka
Glukoza galaktoza to:
laktoza
sacharoza
maltoza
laktoza
Naturalnie występująca sacharoza składa się z:
reszty galaktozowej i reszty fruktozowej
reszty glukozowej i fruktozowej
reszty fruktozowej i reszty frktozowej
reszty glukozowej i reszty glukozowej
reszty glukozowej i fruktozowej
Podstawowymi jednostkami struktury białek są:
sterydy
aminokwasy
woski
kwasy nukleinowe
aminokwasy
Zaznacz cechy charakterystyczne dla DNA:
składa się z dwóch nici polinukletydowych ustawionych naprzeciwko siebie i śrubowo zwiniętych wokół wspólnej osi
występuje w postaci łańcucha jednoniciowego
zbudowany jest nukleotydów
zasady azotowe są ułożone komplementarnie
składa się z dwóch nici polinukletydowych ustawionych naprzeciwko siebie i śrubowo zwiniętych wokół wspólnej osi
zbudowany jest nukleotydów
zasady azotowe są ułożone komplementarnie
Denaturacja białka to:
proces ścięcia białka, po którym zachowuje ono tylko strukturę I i II rzędową
proces rozpadu białka na gr karboksylową i aminową
proces ścięcia białka, po którym zachowuje ono tylko strukturę I i II rzędową
Związki o różnej budowie, których cechą jest wyraźny charakter hydrofobowy to:
aminokwasy
cukry
tłuszcze
białka
tłuszcze
Podstawowy składnik ściany komórkowej roślin i grzybów niższych, występuje w ścianach komórkowych nielicznych bakterii:
celuloza
glikogen
skrobia
celuloza
Pektyny to:
monosacharydy
disacharydy
polisacharydy
polisacharydy
Najprostszym cukrem prostym jest:
galaktoza
fruktoza
mannoza
aldehyd glicerynowy
aldehyd glicerynowy
Jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem związków organicznych i nieorganicznych. Stanowi środowisko dla większości procesów biochemicznych. Jest substratem w wielu reakcjach chemicznych:
azot
tłuszcze
woda
woda