Fiszki
Cudzożywność
Test w formie fiszek Sprawdzian z lekcji biologii dla klasy 5 szkoły podstawowej. Czym jest cudzożywność i jakie organizmy są cudzożywne?
Ilość pytań: 10
Rozwiązywany: 7402 razy
Proces rozkładu złożonych związków na prostsze w celu wykorzystania ich przez organizm nazywamy:
asymilacją
autotrofizmem
trawieniem
metabolizmem
Połącz w pary organizm ze sposobem jego odżywiania.
roślinożerca
mięsożerca
wszystkożerca
pasożyt zewnętrzny
pasożyt wewnętrzny
padlinożerca
królik
wilk
niedźwiedź brunatny
komar
tasiemiec uzbrojony
sęp płowy
wszystkożerca
niedźwiedź brunatny
pasożyt wewnętrzny
tasiemiec uzbrojony
Jaki składnik pokarmu roślinnego utrudnia zwierzętom jego strawienie?
celuloza
glukoza
skrobia
fruktoza
Ostre zęby i pazury, duża zwinność i wytrzymałość to cechy zwierząt:
pasożytniczych
padlinożernyh
drapieżnych
Zaznacz zdania prawdziwe.
Niektórzy wszystkożercy zmieniają swoją dietę w zależności od dostępności pokarmu w otoczeniu.
Pasożytami są wyłącznie zwierzęta.
Większość pasożytów doprowadza organizm, na którym żerują do śmierci.
W trawieniu celulozy przez niektóre zwierzęta pomagają bakterie i protisty obecne w ich przewodach pokarmowych.
Zwierzęta roślinożerne zwykle doprowadzają roślinę, na której żerują, do śmierci.
Niektórzy wszystkożercy zmieniają swoją dietę w zależności od dostępności pokarmu w otoczeniu.
W trawieniu celulozy przez niektóre zwierzęta pomagają bakterie i protisty obecne w ich przewodach pokarmowych.
Jak nazywa się organizm, na którym żeruje pasożyt?
żywiciel
Czy grzyby są organizmami cudożywnymi?
Zaznacz pasożyty zewnętrzne.
kleszcze
jemioła
rosiczka
motylica wątrobowa
tasiemiec uzbrojony
Uzupełnij zdanie.
Organizmy
. . . . . . . .
są zdolne do wytwarzania
. . . . . . . .
samodzielnie jednak wodę i
. . . . . . . .
pobierają od żywiciela.
Organizmy półpasożytnicze są zdolne do wytwarzania substancji pokarmowych samodzielnie jednak wodę i sole mineralne pobierają od żywiciela.
Organizmy, które wydzielają enzymy trawienne do środowiska i trawią związki poza swoim organizmem to:
bakterie
grzyby
algi
płazińce
mchy