Fiszki

Żywienie Zwierząt - paszoznawstwo

Test w formie fiszek
Ilość pytań: 24 Rozwiązywany: 4507 razy
Które krowy zajmują najlepsze kwatery na pastwisku?
Jałówki
Wysokowydajne
Krowy suche
Wysokowydajne
Jaka fermentacja jest najbardziej pożądana w kiszonce?
Octowa
Mlekowa
Masłowa
Mlekowa
Bakterie kwasu mlekowego (Clostridia):
Rozwijają się najlepiej w suchym środowisku
Giną w środowisku kwaśnym
Są tlenowcami
Giną w środowisku kwaśnym
Który zestaw zawiera surowce ławo kiszące się?
Kukurydza, buraki, koniczyna, lucerna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Kukurydza, trawy, lucerna, koniczyna
Kukurydza, trawy, GPS, prasowane wysłodki buraczane
Jakich rodzajów strat podczas produkcji kiszonki można uniknąć?
Polowych, fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Oddychania, wtórnej fermentacji
Soku kiszonkowego, wtórnej fermentacji
Ile suchej masy zawiera sianokiszonka?
powyżej 40% SM
30-40% SM
do 30% SM
powyżej 40% SM
Jaki proces usuwa związki antyżywieniowe z ziemniaków?
Poddawanie wysokiej temperaturze
Mycie
Kiszenie
Poddawanie wysokiej temperaturze
Która z podanych roślin działa mlekopędnie?
Ziemniak
Cebula
Burak
Burak
Kto nie zda żywienia?
Kaja
Angelika
Magda
Marta
Magda
Która roślin nie wpływa negatywnie na smak mleka?
Marchew
Burak
Ziemniak
Ziemniak
Która cecha okopowych wpływa na ich złe przechowywanie?
Duża ilość wody
Zanieczyszczenie ziemią
Niska zawartość włókna
Duża ilość wody
Pasza treściwa:
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera powyżej 160g włókna surowego i poniżej 0,9 JPM
W 1 kg SM zawiera poniżej 160g włókna surowego i powyżej 0,9 JPM
Przemiana głodowa to:
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Fermentacja podczas suszenia i przechowywania
Wymywanie składników pokarmowych podczas deszczu
Oddychanie roślin po ich skoszeniu
Słoma to:
Zielonka wysuszona w warunkach naturalnych
Zielonka wysuszona w wysokiej temperaturze
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Pozostałość po omłocie roślin zbieranych na ziarno lub nasiona
Która słoma używana jest podczas skarmiania zielonkami lub wywarem ze względu na działanie zatwardzające?
Słoma jęczmienna
Słoma żytnia
Słoma owsiana
Słoma jęczmienna
Co powoduje ługowanie?
Zwiększa strawność
Zwiększa ilość białka
Poprawia walory smakowe
Zwiększa strawność
Co jest produktem ubocznym przemysłu browarniczego?
Melasa
Młóto
Wywar
Młóto
Które zdanie o roślinach strączkowych jest fałszywe?
Białko jest bardzo szybko rozkładane w żwaczu
Zawierają dużo białka dobrze trawionego przez monogastryczne
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Zawierają dużo składników mineralnych i witamin
Jakiemu procesu poddawane są śruty poekstrakcyjne w celu usunięcia substancji antyżywieniowych?
Tostowaniu
Spalaniu
Gotowaniu
Tostowaniu
Który rodzaj mieszanki przemysłowej nie dostarcza zwierzętom białka i energii?
Mieszanka uzupełniająca
Mieszanka pełnoporcjowa
Premiks
Premiks
Probiotyki:
Poprawiają walory smakowe paszy
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Podnoszą strawność składników pokarmowych pasz
Zakwaszają środowisko przewodu pokarmowego
Przeciwutleniacze:
Hamują rozwój pleśni
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Nadają produktom atrakcyjną barwę
Chronią tłuszcze, witaminy, karotenoidy
Detoksykanty:
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Hamują rozwój pleśni
Obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt
Blokują wchłanianie mikotoksyn w przewodzie pokarmowym
Kokcydiostatyki
Zapobiegają kokcydiozie
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom kokcydiazy
Powodują choroby drobiu
Zapobiegają kokcydiozie