Fiszki

Budowa i rola układu pokarmowego

Test w formie fiszek Test z budowy i funkcji układu pokarmowego, składników odżywczych.
Ilość pytań: 35 Rozwiązywany: 117854 razy
Dopasuj liczby do organów
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
1-żołądek,2-jelito cienkie,3-jelito grube,4-wyrostek,5-wątroba
1-żołądek,2-trzustka,3-jelito grube,4-jelito cienkie,5-wątroba
1-wątroba,2-trzustka,3-odbytnica,4-jelito cienkie,5-jelito grube
1-żołądek,2-jelito grube,3-jelito cienkie,4-woreczek żółciowy,5-wątroba
Który enzymy występuje w jamie ustnej(ślinie)?
podpuszczka
pepsyna
ptialina
lipaza
ptialina
Gdzie wytwarzane są hormony takie jak insulina czy glukagon?
jelito cienkie
trzustka
wątroba
żołądek
trzustka
Jakie zęby występują u dorosłego człowieka i jaka jest ich liczba?
34 zęby 12-trzonowe,9-przedtrzonowe,4-kły,9-siekacze
30 zębów,10-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
16 zębów,6-trzonowe,4-przedtrzonowe,2-kły,4-siekacze
32 zęby,12-trzonowe,8-przedtrzonowe,4-kły,8-siekacze
Ułóż w kolejności elementy przewodu pokarmowego
gardło
jelito grube
przełyk
żołądek
jelito cienkie
jama ustna
1
jama ustna
2
gardło
3
przełyk
4
żołądek
5
jelito cienkie
6
jelito grube
Do funkcji siekaczy należy:
rozgryzanie pokarmu
wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
rozcieranie pokarmu
trzymanie pokarmu
rozgryzanie pokarmu
Tzw.choroba brudnych rąk.Do zakażenia tą chorobą dochodzi w wyniku nieprzestrzegania higieny osobistej i higieny otoczenia
próchnica
włośnica
tasiemczyca
owsica
owsica
Zaznacz części wchodzące w skład budowy zęba.
szyjka
trzon
korona
pień
korzeń
szyjka
korona
korzeń
Wyróżniamy 3 rodzaje dużych ślinianek.Jakie?
podjęzykowe
przyszczękowe
przyuszne
podżuchwowe
zauszne
podjęzykowe
przyuszne
podżuchwowe
Co jest na zdjęciu?
trzustka
wyrostek
jelito cienkie
jelito grube
trzustka
Jakie składniki pożywienia stanowią podstawowy budulec dla organizmu?
białka
węglowodany
tłuszcze
cukry
białka
Cukier złożony, będący materiałem zapasowym u zwierząt to:
celuloza
skrobia
glikogen
glikogen
Ile wody uzyskuje się ze spalenia 1 g tłuszczów?
1,07 g
1,1 g
1,02 g
1,07 g
Nadmiar których witamin powoduje groźne zatrucia i uzzkodzenia wątroby?
rozpuszczalnych w tłuszczach
rozpuszczalnych w wodzie
rozpuszczalnych w tłuszczach
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Powinniśmy regularnie spożywać warzywa i owoce, gdyż dostarczają":
aminokwasów, które są szybko wykorzystywane jako źródło energii
cukrów prostych, które są długo trawione i dają uczucie sytości
pełnowartościowych białek niezbędnych do budowy tkanek organizmu
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
błonnika pokarmowego ułatwiającego przesuwanie pokarmu w jelitach
Zaznacz argument, który uzasadnia słuszność spożywania pełnoziarnistego makaronu.
Zawarte w nim związki od razu trafiają do krwi i są zużywane najszybciej
Cukry proste zawarte w pełnoziarnistym makaronie szybko zaspokajają potrzeby energetyczne organizmu
Zawiera cukry proste, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zawiera cukry złożone, które organizm trawi dłużej, stopniowo zaspokajając swoje potrzeby energetyczne
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. Cukrem zapasowym roślin jest:
glikogen
glukoza
skrobia
celuloza
skrobia
Zaznacz prawidłowe zakończenie zdania. "Używanie oliwy do przygotowywania potraw jest słuszne, ponieważ jest ona źródłem":
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
witamin regulujących pracę układu pokarmowego
soli mineralnych niezbędnych do życia
wszystkich niezbędnych składników do budowy białek organizmu
kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan naczyń krwionośnych
Osteoporoza, krzywica są skutkiem niedoboru witaminy:
B12
A
K
D3
D3
Niedobór żelaza powoduje:
niedokrwistość
krzywicę
zaburzenia wzrostu, choroby ukłądu nerwowego
próchnicę zębów
niedokrwistość