Fiszki
Skład chemiczny orgaznizmów
Test w formie fiszek Test z budowy chemicznej organizmów
Ilość pytań: 22
Rozwiązywany: 6840 razy
Formą transportową cukru u zwierząt jest:
glikogen
fruktoza
glukoza
galaktoza
Celuloza należy do:
monosacharydów
disacharydów
glikozydów
polisacharydów
Zaznacz wszystkie struktury , które posiada białko jakim jest hemoglobina (Hb):
IV-rzędowa
III-rzędowa
I-rzędowa
II-rzędowa
IV-rzędowa
III-rzędowa
I-rzędowa
II-rzędowa
Wskaż proces, który prowadzi do wytworzenia ADP :
hydroliza ATP
karboksylacja ATP
oksydacja ATP
fosforylacja ATP
Wskaż substancję, która nie należy do biopolimerów:
skrobia
sacharoza
hemoglobina
kolagen
Organizm człowieka nie jest zdolny do syntezy:
tyrozyny
fenyloalaniny
puryn
lizyny
W warunkach stałej temperatury, stałego pH i nadmiaru substratu - szybkość reakcji:
początkowo wzrasta, a później ustala się na pewnym poziomie
początkowo wzrasta, a później maleje
początkowo maleje, a później wzrasta
cały czas wzrasta
początkowo wzrasta, a później ustala się na pewnym poziomie
Głównym nośnikiem energii w organizmach żywych jest:
adenozynotrifosforan
sacharoza
glukoza
glikogen
Przyporządkuj podane symbole pierwiastków chemicznych do nazw związków, w skład których wchodzą te pierwiastki.
Oceń, czy poniższe zdania dotyczące właściwości wody są prawdziwe, wpisując przy każdym z nich P (prawda) lub F (fałsz).
Połącz w pary nazwy białek i odpowiadające im opisy.
glikoproteidy
np. glikokaliks
histony
zasadowe białka stabilizujące strukturę DNA
metaloproteiny
białka zawierające w cząsteczce atom (lub atomy) metalu
albuminy
białka dobrze rozpuszczalne w wodzie, stanowiące ważny składnik płynów ustrojowych i tkanek
skleroproteiny
białka fibrylarne pełniące funkcje mechaniczne
Objawem niedoboru boru u roślin jest:
nieprawidłowy wzrost korzeni
brak zapłodnienia
brak zapylenia
zahamowanie syntezy chlorofilu
W mleku ssaków występują:
Niedobór miedzi u człowieka prowadzi do zaburzenia gospodarki:
wapnia
żelaza
fosforu
magnezu
Przestrzenna budowa cząsteczki białka może być uwarunkowana:
wiązaniami van der Waalsa
wiązaniami dwusiarczkowymi
wiązaniami estrowymi
sekwencją aminokwasów
wiązaniami van der Waalsa
wiązaniami dwusiarczkowymi
sekwencją aminokwasów
Za kryterium podziału białek na pełnowartościowe i niepełnowartościowe przyjęto:
skład aminokwasów
wartość energetyczną
rozpuszczalność w wodzie
różnorodność składników
Proces denaturacji białek polega na zniszczeniu ich struktury:
drugorzędowej
czwartorzędowej
pierwszorzędowej
trzeciorzędowej
Rolę materiału zapasowego u roślin mogą pełnić:
białka
żadne z powyższych
polisacharydy
tłuszcze
białka
polisacharydy
tłuszcze
Do lipidów nie należą:
adrenalina i tyroksyna
cholesterol i trójglicerydy
hormony kory nadnerczy
witamina D i hormony płciowe
Tłuszcze proste to substancje chemiczne będące mieszaninami:
trójglicerydów
wyższych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nienasyconych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nasyconych kwasów tłuszczowych
wyższych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nienasyconych kwasów tłuszczowych
gliceryny i nasyconych kwasów tłuszczowych